Επάνω ο δοκιμιογράφος Δημήτρης Καραμβάληςκαι οι
ηθοποιοί Κατερίνα Παυλάκη και Ιφιγένεια Στάικου
απαγγέλλουν στίχους του ποιητή και κάτω ο ατμοσφαιρικός
χώρος του Καλλιτεχνικού Καφενείου έχει δεθεί άρρηκτα
με τις εκδηλώσεις της Φιλότεχνης
Με ένα αφιέρωμα στον ποιητή και ακαδημαϊκό Νικηφόρο Βρεττάκο άνοιξε, το βράδυ της Κυριακής 2 Δεκεμβρίου, τη φετινή της πολιτιστική δραστηριότητα η Φιλότεχνη Λέσχη (ΦΙΛΕΑ). Στον ατμοσφαιρικό χώρο του Καλλιτεχνικού Καφενείου που έχει συνδεθεί άρρηκτα με τη Φιλότεχνη, ο Θανάσης Κατάρας και οι συνεργάτες του παρουσίασαν μια εκδήλωση υψηλής αισθητικής, παρουσιάζοντας, με αφορμή τα εκατό χρόνια από τη γέννησή του, το έργο ενός από τους πιο σημαντικούς Έλληνες ποιητές. Για το έργο του μίλησε ο δοκιμιογράφος Δημήτρης Καραμβάλης, ενώ ποιήματά του απήγγειλαν οι ηθοποιοί Κατερίνα Παυλάκη και Ιφιγένεια Στάικου. Η εκδήλωση έκλεισε με μελοποιημένα από το συνθέτη Χρήστο Λεοντή ποιήματα του Νικηφόρου Βρεττάκου που απέδωσε μουσικό σχήμα αποτελούμενο από τους Παναγιώτη Μπούσαλη, Θανάση Κατάρα, Νίκο Μπουρνέλη, Ευάγγελο Μελετέα και Θωμά και Ραφαήλ Μελετέα.


...για τον ποιητή

Ο Νικηφόρος Βρεττάκος γεννήθηκε στις Κροκεές Λακωνίας την 1η Ιανουαρίου 1912. Έζησε τα παιδικά του χρόνια στο πατρικό του κτήμα στην Πλούμιτσα, κοντά στον Ταΰγετο και τα μαθητικά του στις Κροκεές και το Γύθειο, από το Γυμνάσιο του οποίου αποφοίτησε. Νέος εγκαταστάθηκε στην Αθήνα για σπουδές -που δεν πραγματοποίησε- και άσκησε διάφορα επαγγέλματα ως ιδιωτικός υπάλληλος (1930-1938) και έπειτα ως δημόσιος υπάλληλος (1938-1947) και ως φιλολογικός συντάκτης περιοδικών και εφημερίδων. Πήρε μέρος στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940-41 και ύστερα στην Εθνική Αντίσταση από τις γραμμές του ΕΑΜ. Το 1954 εξελέγη δημοτικός σύμβουλος στον Πειραιά. Την περίοδο της δικτατορίας (1967-74) έζησε αυτοεξόριστος σε χώρες της Ευρώπης.

Ο Νικηφόρος Βρεττάκος είναι ένας σημαντικός σύγχρονος ποιητής, που διακρίνεται για τον βαθύτατο ανθρωπισμό της ποίησής του και την ιδιομορφία των εμπνεύσεών του. Ποιήματά του μεταφράστηκαν σε πολλές γλώσσες. Υπήρξε μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών. Το 1987 εξελέγη μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Ήταν κάτοικος Αθηνών (οδός Φιλολάου) και ομιλούσε Γαλλικά και Ιταλικά.

Απεβίωσε στις 4 Αυγούστου του 1991. Ο Δήμος Αθηναίων απονέμει ένα λογοτεχνικό βραβείο στη μνήμη του. Το Αρχείο του έχει δωρηθεί και σώζεται στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σπάρτης.