Η συναυλία-αφιέρωμα στην παγκόσμια ημέρα μουσικής με την big band του στρατού

Με πρωτοβουλία της Φιλότεχνης Λέσχης γιορτάστηκε κι εφέτος στην πόλη μας, η παγκόσμια ημέρα της μουσικής με μια εξαιρετική συναυλία του μουσικού συνόλου Big Band της στρατιωτικής μουσικής φρουράς Αθηνών. Η συναυλία πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία του Δήμου Αχαρνών, την Παρασκευή 24 Ιουνίου, στο Δημοτικό αμφιθέατρο “Μίκης Θεοδωράκης” παρουσία στελεχών της τοπικής αρχής, πολλών φιλότεχνων μελών και φίλων της Λέσχης και εκπροσώπων τοπικών συλλόγων.
Η Φιλότεχνη έχει καθιέρωση τα τελευταία χρόνια, τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Μουσικής, οργανώνοντας, με τη βοήθεια του πρώην Νομάρχη Ανατολικής Αττικής κ. Λεωνίδα Κουρή, μεγάλες συναυλίες με καλεσμένους τους Σταύρο Ξαρχάκο, Μαρία Φαραντούρη. Μανώλη Μητσιά, Διονύση Σαββόπουλο κ.α.

Αλλά κι όταν η Νομαρχία εξέλειπε η Φιλότεχνη βρήκε τον τρόπο να συνεχίσει την διοργάνωσή τους, με τη συνεργασία και στήριξη του Δήμου Αχαρνών.

Η επιλογή της Big Band δεν ήταν τυχαία αλλά οφείλεται στο ότι είναι ένα μουσικό σύνολο με αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό που κέρδισε τις εντυπώσεις και την αναγνώριση του μουσικόφιλου κοινού. Το σύνολο συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ JAZZ στην Τεχνόπολη, εμφανίστηκε στις Στήλες του Ολυμπίου Διός στις 21 Ιουνίου 2016, μαζί με τις Φιλαρμονικές του Ναυτικού και της Αεροπορίας, σε συναυλίες στο Μουσείο της Ακρόπολης, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών, το Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, το Αμφιθέατρο του Μουσικού Σχολείου Παλλήνης και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Η υποδοχή της ήταν παντού θριαμβευτική.

Η BIG BAND (μεγάλη μπάντα) είναι ένα πολυμελές μουσικό σύνολο πνευστών (κορνέτες, σαξόφωνα, κλαρινέτα, φλάουτα, τρομπόνια, μπάσο τούμπα) που συνοδεύεται από πιάνο-κρουστά αλλά κι από έγχορδα (μπάσο-κιθάρα) . Το είδος αυτών των συνόλων ήταν δημοφιλές στην Αμερική στην περίοδο της δεκαετίας του 1930, όταν άνθισε το twist. Έκτοτε παραμένουν το δημοφιλέστερο είδος έκφρασης ειδών μουσικής όπως η jazz και το latin. Να σημειώσουμε ότι από τις τάξεις της Φιλαρμονικής του Στρατού έχουν υπηρετήσει πολίτες των Αχαρνών , όπως ο Αντιπρόεδρος της Φιλότεχνης Θανάσης Κατάρας, ο μαέστρος της Φιλαρμονικής του Δήμου Αχαρνών Αντώνης Αμπαρτζάκης και ο απόστρατος Συνταγματάρχης του Μουσικού Σώματος Χρήστος Αλεπούς.

Στην έναρξη της εκδήλωσης ο Δήμαρχος Αχαρνών κ. Γιάννης Κασσαβός στο χαιρετισμό του εξήρε τις ικανότητες του συνόλου ,ευχαρίστησε για την παρουσία του στις Αχαρνές και απένειμε τιμής ένεκεν μια κεραμική μικρογραφία του Αρχαίου θεάτρου των Αχαρνών στο διοικητή της διεύθυνσης μουσικού του ΓΕΣ ταγματάρχη κ. Ευγένιο Κωστόπουλο, ο οποίος ανταπέδωσε χαρίζοντας στο Δήμαρχο το βαρύτιμο έμβλημα του Μουσικού Σώματος που έχει ιστορία 192 ετών, καθώς ιδρύθηκε το 1824 στο Ναύπλιο.

Η πρόεδρος της Φιλότεχνης κ. Ειρήνη Μπαϊρακτάρη στο σύντομο χαιρετισμό της ευχαρίστησε τη Διεύθυνση Μουσικού για την αποδοχή της πρόσκλησης για τη συναυλία στις Αχαρνές, καθώς και το Δήμο Αχαρνών για την άψογη συνεργασία.
Ακολούθησε το μουσικό πρόγραμμα με ένα ποικίλο ρεπερτόριο, που πέρασε από το «Ροζ Πάνθηρα» του Henry Mancini, σε ένα ποτ πουρί άψογα διασκευασμένων ελληνικών επιτυχιών του μεσοπολέμου. Η συναυλία κορυφώθηκε με τη συμμετοχή μπουζουκιού και πριν κλείσει με μια καταπληκτική ερμηνεία του Besame Mucho κι ένα δυνατό rock n’ roll που τίμησε χορεύοντας ο μαέστρος της, ο Ταγματάρχης Μιχάλης Χασούρης, που μοίρασε την παρουσία του στη συναυλία ανάμεσα στο pontium και την τρομπέτα του.

Η λήξη της συναυλίας βρήκε το κοινό όρθιο να καταχειροκροτεί ενθουσιασμένο ένα αξιόλογο μουσικό σύνολο που τιμά με την παρουσία του τις Ένοπλες Δυνάμεις. Ήταν μια πραγματικά αξέχαστη βραδιά και έχασαν όσοι ήσαν απόντες.