Την Κυριακή 15 Ιουλίου 2018, στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδας στην Πάρνηθα, τελέστηκε η επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας, το καλοκαίρι του 1944, στην Πάρνηθα. 
Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρίας Αχαρνών (ΙΛΕΑ) η οποία ξεκίνησε το 2014 με τα αποκαλυπτήρια του μνημείου των Μενιδιατών στη θέση Μεσσιανό Νερό, κοντά στον ιερό Ναό του Αγίου Πέτρου, στη Μόλα.

Η εκδήλωση μνήμης άρχισε με το Τρισάγιο, στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος από ιερωμένο της Μονής Πετράκη.

Ακολούθησε εξιστόρηση των γεγονότων του Ιουλίου του 1944, που είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν άδικα τη ζωή τους 29 άμαχοι (17 Σαρακατσάνοι βλαχοποιμένες στη θέση Γούρνα, 7 Μενιδιάτες και 3 Χασιώτες στη θέση Γκούρα και 2 ακόμα Μενιδιάτες στο Μετόχι) από τον ερευνητή Δημήτρη Γιώτα. Ο ομιλητής δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στους 12 Χασιώτες και Λιοσιώτες που δολοφονήθηκαν στις 14 Σεπτεμβρίου 1944, στη Χασιά, ως αντίποινα στην επιχείρηση ανταρτών κατά γερμανικού στρατιωτικού οχήματος στην οποία σκοτώθηκαν από χειροβομβίδα τέσσερις Γερμανοί.

Στη συνέχεια, η Πρόεδρος της ΙΛΕΑ Ειρήνη Λιόση, αναφέρθηκε στη σημασία της εκδήλωσης, και ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Φυλής Αργύρης Αργυρόπουλος τόνισε ότι η εκδήλωση συμβάλει στην καλλιέργεια αντίληψης εθνικής επιβίωσης.

Συνδιοργανωτές σύλλογοι με την ΙΛΕΑ στην εκδήλωση μνήμης ήταν οι: η Φιλότεχνη Λέσχη Αχαρνών, η Λαογραφική Εταιρεία Θρακομακεδόνων "Αριστοτέλης", ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Αχαρνών (ΕΟΣ Αχαρνών), το Επισκήνιον - Κίνηση Πολιτών για την ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου Αχαρνών, ο Όμιλος Φίλων Δημοτικής Πινακοθήκης Αχαρνών, το Παράρτημα Αχαρνών του Λυκείου Ελληνίδων, η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία Αχαρνών – Φυλής και ο Κυνηγετικός Σύλλογος Αχαρνών.